Her kan du læse om de forskellige juletraditioner i verden

Så forskelligt fejres julen rundt om i verden

Julen, Hjerternes Fest, en tid på året, der for mange er fyldt med lige dele glæde, hygge, ro, stress og jag baseret på et paradoksalt miks af de to verdensreligioner, Kristendom og Kapitalisme. Et miks, der er blevet skabt gennem en samling af flere traditioner, over mange år, gennem flere kulturer og som er blevet påvirket gennem generationer.

Med en flygtig kultur, som hele tiden er i konstant forandring, og som dermed ændrer på vores forhold til julen og dens traditioner, kan man næsten heller ikke længere se julen som en eksakt ting. Den er ikke nødvendigvis til forhandling. Den fejres blot på forskellig vis, og dette kommer særligt til udtryk, når man kigger ud i verden.

Du kender sikkert allerede nogle af de mest kendte forskelle på juletraditioner, fx at man i USA og England giver gaver om morgenen d. 25, eller at julemenuen er radikalt anderledes bare i Tyskland og Sverige, i forhold til den der serveres i Danmark. I denne artikel kan du blive klogere på nogle af de forskelle, der findes rundt om i verden.

1. De Hellige Trekonger på Filippinerne

Det fleste af os kender den amerikanske tradition med julesokken på kaminen (der i øvrigt kommer af en hedensk, Hollandsk tradition), hvori man kan placere julegaver til ham, hende eller de søde børn. På Filippinerne har man en lidt alternativ version. Her polerer børnene deres sko, og sætter dem op i vindueskarmen, så de Hellige Trekonger i ly af nattens mulm og mørke kan gå forbi og efterlade en gave til dem.

2. Julebudding i Irland

I Irland går man meget op i sin “pudding”. Det gør sig iøvrigt gældende i det meste af Storbritannien. Ikke desto mindre bruger man budding som en juletradition i Irland. I stedet for at man sætter mælk og småkager frem til julemanden eller risengrød på loftet til nissen, så mødes julenissen med en julebudding lavet på irsk whiskey eller Guinness øl.

3. Canada har julemandens postnummer

Vil du sende et brev til julemanden? I Canada har Nordpolen faktisk et postnummer, så dine juleønsker kan komme afsted. Postnummeret er H0H 0H0, hvilket har været gældende siden 1982. Idet julemanden desværre ikke har en præcis adresse, kommer brevene i stedet til de centrale posthuse, hvor de besvares af frivillige, så børnene får “et svar tilbage fra julemanden”.

4. Find et juletræ i Indien

Det er måske lidt småt med det, vi betegner som almindelige juletræer i Indien. Her er nåletræet lige så sjældent som pandaer i den frie danske natur. Derfor bruger de omkring 2,5% kristne indere banan- og mangotræer som juletræer. Hvordan disse træer bliver pyntet, er fortsat et mysterium.

5. Edderkoppespind på juletræet i Ukraine

Ja, det kan lyde mystisk, men falske edderkoppespind hører til udsmykningen af juletræet i Ukraine. Traditionen er opstået ud af et folkesagn, hvor en fattig enke, som ikke havde råd til at pynte familiens try, fik hjælp af venlige edderkopper, som havde forbarmet sig over enkens og hendes børns gråd. Om natten spandt edderkopperne derfor et spind af sølv og guld, som fik familien tilbage på fode. Spindet er derfor blevet til et symbol på velstand og rigdom.

Post Author: Rita