Solcreme og strand

Krebserød eller en flot kulør med god solcreme?

Allerede solens første forårstråler kan give dig en forbrænding. Derfor skal du købe en god solcreme, når metrologerne varsler et UV-indeks fra 3. Senere på sommeren får solen endnu mere kraft, og i stedet for en flot, brun kulør kan du hurtigt ende med at blive rød som en krebs.
Men det kan undgås med en smule fornuft og en god solcreme. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe og bruge solcreme? Her får du tips og tricks:

Der er flere faktorer, som du skal være opmærksom på, når du skal bruge solcreme. I følge hudlæger handler det først og fremmest om, at du ikke må være for fedtet. Du skal nemlig smøre rigeligt med solcreme på. Der skal bruges mindst en håndfuld til en hel krop. Og så skal du huske at gentage indsmøringen gang på gang. For en varm sommerdag, hvor du sveder, svømmer i havet, i poolen eller i spabadet, vil solcremen lidt efter lidt miste sin effekt eller endda helt forsvinde fra huden. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på at smøre dig ind. Hvis du smører dg ind to gange med et kvarters mellemrum, vil du opnå et solidt, tykt lag. Så er du kommet godt fra start, og behøver kun at smøre dig ind en enkelt eller to gange mere i løbet af dagen, hvis du bliver ude i solen længe.

Det er også afgørende, at solcremen passer præcist til dig, din hudtype og dine behov.

Det er vigtigt, at du finder fem til en type solcreme, som passer til din hud, for der er forskel på cremer til meget lys, lys, normal eller en mere gylden hudtone. Desuden kan konsistensen af solcremen også betyde en del. For en solcreme, som er nem at smøre på, og som ikke fedter og klistrer, vil virke mere indbydende at bruge. Derimod kan en solcreme, som fedter for meget eller lægger sig som en fast hinde på huden, være irriterende at bruge, og det frister måske til at lade være med at smøre sig ind tilstrækkeligt tit i løbet af en lang sommerdag.

Du skal selvfølgelig også studere faktoren på den solcreme, som du er fristet til at købe. Derfor bør du vide lidt om, hvad SPF og faktor egentlig betyder.

SPF: Sun Protection Factor

SPF: SPF er engelsk og står for Sun Protection Factor. Det er det samme som beskyttelsesfaktor, som står på danske solcremer. Ifølge førende hudlæger og Kræftens Bekæmpelse er faktor 15 tit nok for de fleste mennesker til at beskytte sig mod solens stråler på en almindelig dansk sommerdag. Det skader dog bestemt ikke, at du bruger faktor 20 eller 30, hvis du foretrækker det. Men faktor 15 er det, som Sundhedsstyrelsen foreslår som generel solbeskyttelse i Danmark og det øvrige Nordeuropa.

UV indekset

UV-indekset fortæller, hvor intens den skadelige UV-stråling er, hvor du befinder dig. Den bliver målt og offentliggjort hver eneste dag, både herhjemme og i de fleste andre lande. Solen sender forskellige stråler i retning af jorden, de kort- og langbølgede stråler. UVA er de langbølgede og UVB er de kortbølgede. Det er UVA-strålerne, som trænger ind i huden og gør den brun, hvorimod UVB-strålerne er dem, du skal passe på. UVB-strålerne giver nemlig risiko for hudkræft og modermærkekræft.

Post Author: Rita