3 fede facts om Grønland

Grønland er verdens største ø og er et autonomt selvstyrende land indenfor Kongeriget Danmark. Grønland er ikke en helt almindelig ø. Grønland har meget mere at byde på end hvad man lige går og tror. Vi har samlet tre facts om Grønland

85 % af Grønland er dækket af is

Hvor end du befinder dig på Grønland, så er der is. Isen på Grønland betyder at de har skabt sig nogle helt andre vinterveje. De har skabt sig en helt anden kultur og levemåde. Derudover er dyrelivet og naturen fuldstændig unik.

På Grønland kan du ikke komme helt uden om de fantastiske store isbjerge. Nogle af isbjergene på Grønland er op til 100 meter høje, og bliver sent et syn du vil glemme. Alle isbjerge er forskellige og opstået fra en lille snefnug fra himlen til et kæmpe mæssig isbjerg.

Grønland er et land der er konstant i forandring på grund af indlandsisen. Indlandsisen producerer tusindvis af isbjerge hvert eneste år. Alt dette gør at Grønland er et land man kan blive ved med at vende tilbage til, fordi landet er i konstant bevægelse.

Dyrelivet på Grønland er overvældene

De dyr der lever på Grønland har alle vænnet sig til det arktiske klima, både til lands og til vands. Hvilket giver et helt unikt dyreliv. Landdyrene har for flere tusinde år siden indvandret fra både Alaska og Canada.

På landet kan der opleves Grønlands største rovdyr isbjørnen og landets mest særprægede dyr moskusoksen. Herudover er der rensdyr, ulve, polarræve og de mere end 60 forskellige fuglearter, heriblandt havørnen.

Grønland, som er omringet af Atlanterhavet og Ishavet har et helt specielt dyreliv i havene. Her fremgår kæmpe dyr som narhvalen og hvalrossen. I det hele taget ses mange slags af hvaler på Grønland. Heriblandt pukkelhvaler, finhvaler og vågehvaler, som ofte ses i Grønlands farvande.

Grønland stod for mere end 2000 år siden mennesketomt

Det er ikke til at forestille sig, at et land så stort som Grønland har været fuldstændig mennesketomt. Der havde været mange forskellige kulturer og folk, der havde levet af Grønlands ressourcer. Men pludselig var det store land overladt til dyrene og planterne.

For 1300 år siden kom Dorsetkulturen til det mennesketomme Grønland. Men som istiden kom snigende forsvandt denne befolkning på Grønland og Thulefolket kom nu til. Det tydede ikke på at det nu iskolde klima og barske vintre påvirkede dem, så de blev fortsat boende på øen.

Thulefolket overlevede ved at fange hvaler og sæler. Ved denne fangst blev de nød til at bringe fangsten frem til deres bo. Dette gjorde de ved at bringe hunde ind i Grønland og dermed kom hundeslædens kulturhistorie ind i landet. Det var vores tre facts om Grønland.

Post Author: Rita