Rejs til kaffe-landet Brasilien

Ønsker du at holde en anderledes ferie i et fjernt og varmt land, hvor du kan opleve tropisk natur og en spændende kultur, skal du overveje en rejse til Brasilien. For kaffeelskere er dette også stedet for at se store kaffemarker og kaffeproduktion på tæt hold. Det ville være spændende at se, hvor kaffe rent faktisk stammer fra. I Danmark elsker vi kaffe, og vi er det fjerde kaffedrikkende land i verden. Vi kender alle sammen Merrild kaffe fra danske supermarkeder, men hvordan dyrkes kaffe egentlig? En rejse til brasilien giver dig altså denne viden med i bagagen, samtidigt kan du opleve mange andre spændende ting i landet.

Kaffeproduktionen i Brasilien

Brasilien er i dag den største kaffedyrkende nation. Kaffe kom til landet omkring 1718, og siden er det blevet dyrket og produceret i massevis. Det meste af landet ligger i den tropiske klimazone, hvor kun den sydlige del ligger i den subtropiske. Landet har en gennemsnitstemperatur på ca. 21,5 grader celsius året rundt. Dette giver den optimale betingelse for dyrkelse af kaffe, og samtidig er den kaffe, som fås fra Brasilien, af en høj kvalitet.

Høstning og forarbejdning af kaffe foregår ved, at bærrene, som indeholder kaffebønner, bliver plukket lige så snart, de er modne. Dette betyder, at høstningen foregår på forskellige tidspunkter, alt afhængig af hvor modne bærrene er. I nogle steder bliver bærerne plukket med hånden. Arbejderne går rundt med en kurv på deres rygge eller hængende ved deres side og samler bærrene ned i dem. Derefter jonglerer arbejderne med kurven for at separere bærrene fra øvrige blade og kviste. Dog bliver kaffebærrene høstet ved hjælp af maskiner i de fleste store kaffemarker i Brasilien for at spare tid og arbejdskraft. Man sorterer derefter de gode kaffebærre fra de dårlige ved at skylle bærrene. De dårlige bærre vil komme op til vandoverfladen og blive skyllet væk.

Efter høstningen af kaffebærrene skal kaffebønnerne frigøres fra frugtkødet, og dette gøres normalt ved, at man tørrer bærrene under solen, hvor de skal ligge til tørre i ca. 3-4 uger. Man dækker selvfølgelig bærrene til om natten, og når der kommer regn. En anden metode er den våde metode, som er hurtigere end den tørre metode. Den våde metode kræver flere ressourcer og større omkostninger. Her bliver bærrene hældt i en kanal, hvor frugtkødet bliver fjernet ved hjælp af en speciel “afpulpningsmaskine”, som benytter vand til fjernelsen af frugtkødet. Derefter bliver de samtlige bønner lagt i en gæringstank, hvor gæringsprocessen skal fjerne resterende frugtkød og slim. Man kontrollere jævnligt gæringsprocessen for at forhindre for meget gæring, som kan få kaffen til at miste den naturlige smag.

Andre oplevelser i Brasilien

Selvfølgelig kan man også opleve andre spændende ting i Brasilien udover kaffemarker. Man kan eksempelvis tage til Rio de Janeiro, som er en af verdens smukkeste storbyer. Herfra kan man se Corcovado-bjerget og den fantastiske udsigt. Man kan også her i byen tage til Copacabana-stranden og få sig en livlig og festlig strandferie. Er man til eventyr og naturoplevelser, skal man tage til regnskovsområderne Pantanal og Amazonas.

 

 

Post Author: Rita