At tage på ferie med en spiseforstyrrelse…

Det er svært at forestille sig at tage på ferie, når man er pårørende til en person med en psykisk eller kritisk sygdom, som for eksempel kan være en datter eller søn med en spiseforstyrrelse. Alle de nye oplevelser kan være for overvældende for personen, og pårørende kan nære et ønske om, at alt skal være ligesom før ens barn fik stillet den pågældende diagnose.

Det kan nemlig være meget udfordrende for pårørende at håndtere en ferie sammen med en person i en ustabil situation. Samtidig kan en ferie være en slags terapeutisk behandling for en patient med en en spiseforstyrrelse, hvis det gøres rigtigt. I dette indlæg kan du få gode råd til, hvordan du som pårørende til en person med en spiseforstyrrelse, bedst muligt kan holde ferien sammen til trods for sygdommen.

Afstem forventningerne og målet med ferien

Det kan være meget nødvendigt, at I gøre jer klart på forhånd, hvilke forventninger eller mål I har til ferien. På den måde kan I bedst forberede jer mentalt på den kommende ferie, så I kan håndtere enhver situation, der måtte opstå. I kan gøre dette ved at sætte sig ned og snakke sammen, om hvilke forventninger I har til hinanden.

Formålet med ferien kan for eksempel være:

  • At prøve at være sammen hele familien hele tiden.
  • At styrke familieforholdene og vise omsorg for hinanden.
  • At lytte til hvad hinanden har at sige.
  • At tage det helt roligt og undgå konflikter.
  • At motivere personen med en spiseforstyrrelse til at komme ud af den.
  • At sørge for, at alle spiser måltiderne sammen.
  • At aftale på forhånd, at I sammen tager en pause fra bekymringerne i forbindelse med spiseforstyrrelsen, men at personen med lidelsen sørger for at spise regelmæssigt under hele ferien.

Forberedelse til ferien

Som den allervigtigste del af forberedelsen til den kommende ferie, bør pårørende rådføre sig hos en professionel rådgiver, psykolog med specialitet i spiseforstyrrelser eller egen læge. Det er vigtigt at få de nødvendige oplysninger om, hvad man skal gøre eller være påpasselig med under hele ferieopholdet. Som et eksempel skal man sørge for at tjekke, om det pågældende rejsemål har fx sojamælk, proteindrik eller andet, som en med en spiseforstyrrelse skal have i sin diæt.

En anden god idé kan være, at man pakker disse specielle madvarer med hjemmefra i en køletaske. Det kan give tryghed for nogle med en spiseforstyrrelse, at man har de vante ting med på rejsen. Dette vil forhindre en potentiel panik, når man ankommer til destinationen. Endvidere er det en meget god idé at undersøge sin rejseforsikring med hensyn til forholdene ved en psykisk sygdom, så man ved, hvordan man er dækket under rejsen.

Pårørende bør også være klar over, at personer med en spiseforstyrrelse kan blive ramt af angst i nogle bestemte situationer, såsom at spise på en restaurant. I en sådan situation bør man aftale, at der ikke tales om mad ved bordet, men at man blot spiser af det, der bliver bestilt. En anden mulighed er, at personen med lidelsen kan spise i forvejen på hotellet, og på restauranten kan personen blot drikke kakao eller smoothie, så det stadig er muligt at hygge sammen hele familien.

Rådgivning og hjælp

Det er højt anbefalet, at personer med en spiseforstyrrelse får hurtigst muligt den rigtige og nødvendige behandling af professionelle eksperter. Det er muligt at blive behandlet helt fra denne psykiske lidelse, og som pårørende kan man gøre meget for at hjælpe behandlingsprocessen. Det handler for pårørende om at skabe trygge rammer for personen med lidelsen samt at motivere personen ud af sygdommen. Mangler du rådgivning og hjælp til at håndtere sygdommen, kan du med stor fordel besøge www.kildehoj.dk og sikre den bedste behandling for den, du elsker.

Kilde: www.ps-spiseforstyrrelse.dk

 

 

 

Post Author: Rita